Friday, May 29, 2015

kulturella shocker som turister måste vara redo att möta på i Asien

Planerar du att resa till Thailand under din semester? Då måste du förberedda dig för de kulturella shockerna som du kommer att få uppleva! Här så har vi listat alla de konstiga seder som finns i Thailand.

Den kulturella shocken är den konstiga känslan du får när du lever i en annan kultur. Om du vill resa till olika delar av världen måste du ha kunskap om dess seder och kultur.

11 miljoner människor besöker Thailand varje år. Så vilket land utanför asien besöker Thailand mest? PÅ första plats så kommer Australien med 520,090, följt av Storbritannien på 670,904, U.S.A på 496,812, Indien på 494,223, Tyskland på 438,171, Frankrike på 339,201, och sjunde plats är Sverige med 253,007. Märker du något särskilt med dessa nummer? Det är rätt, all dessa länder i topp 25 har bland den största befolkningen i världen, förutom Sverige med omkring 9,3 miljoner invånare. Vilket betyder att 2% av befolkningen varje år, eller 1 ut av 50 svenskar, packar sina väskor och reser över 5,000 mil till Thailand. Jag har sagt det en gång och jag säger det igen: svenskarna älskar Thailand.
Här så betyder det människor från länderna av den asiatiska världsdelen vilket också inkluderar Indien, Pakistan, Sri Lanka och andra länder.

Djur på vägarna

Du kan se kor på bondgårdarna i den västerländska världen men det är väldigt lätt att se diverse djur springa omkring fritt ätandes på föda i många asiatiska länder. Många asiater har också vanan att dyrka deras djur.
Trafiken kommer att vara stollig eftersom själva befolkningen är stollig. De flesta trafikförarna respekterar inte trafikreglerna och reglerna finns liksom bara där. Så du måste vara försiktig när du tar dig fram på vägarna.

För varmt klimat

Klimatet kommer att vara extremt varmt i många delar av asien förutom om du befinner dig i norra delen av kontinenten. Så om din kropp inte är van vid detta extrema soliga klimat så kan du uppleva solbrännor och värmeslag. Så bär med dig vatten, krämer och andra nödvändiga provianter som skydd mot solen.

Folk äter med händerna

Medans kineserna använder ätpinnar när dem äter, så använder de flesta sydasiater deras bara händer när dem äter sina måltider. Men det betyder inte att du kommer att få en gaffel eller sked medans du beställer din mat på hotell.

Att sitta ner på huk vid användning av toalett
Efter du fått i dig maten, så behöver du göra dig av med det. "Sitta på huk toaletter" eller den så kallade indiska toaletten är det toalett system använt av de flesta asiatiska länder men du kan även finna västerländska toaletter i stadsområden. Fast det är mindre troligt att där finns toalettpapper i de västerländska toaletterna eftersom asiater använder sig av vatten när de gör sig rena där bak. Så du behöver vara väl förberedd och veta hur man använder sig av en "sitta på huk toalett" eftersom du kanske inte kommer att veta det när du väl befinner dig i den situationen och är tvungen att använda den sortens toalett som en nödlösning.

Nedklottrade sedlar
Rupien är valutan i Indien och du kan finna många noter med ink markeringar på dess sedlar. Många människor har skrivit sina namn och även mobil nummer på dem. Dessa sedlar är accepterade för betalningar även om regeringen inte samtycker med detta.

Säg nej till kyssar i offentligheten
Kyssas offentligt anses vara en tabu i asien och i de mellanöstern som ett brott. Så undvik sådant uppförande och försök att hålla dig till de lokala reglerna. Sådant uppförande är inte ens tillåtet i insidan av bilar så det enda sättet du kan dela din kärlek med din älskade är på insidan av väggarna där offentligheten inte kan se.

Folk kissar på gatorna

Vad menar du? Jo, människor kissar på gatorna i Indien om där inte finns någon som kollar på och trots det är fel att göra så, blir man inte bestraffad för det uppförandet. Många gator i landsbygden är fula och lortiga. Så på vissa ställen, så kanske du behöver täcka din näsa med ett tygstycke.

Ignorera hakkorset
Hakkorset är symbolen av Hitler, oren, blodig, omänsklig men de flesta asiater har ingen aning om vem Hitler var och hans förbindelse med symbolen. Faktiskt så fick symbolen sitt ursprung under 3300  fk -1700 fk i asien och används som en symbol i Buddhism, Jainism och Hinduism, tja innan Hitler tog över det. Så om du finner symbolen någonstans så ignorera det bara.

Förvänta dig inga hälsningar från främlingar
Amerikaner  brukar le och säga "hej" till främlingar men de flesta asiater undviker även att göra ögon kontakt och vanligtvis så håller dem ett visst avstånd från främlingar. Så, se dem inte som otrevliga.

Känn dig som en kändis
När du reser till vissa platser så kan det vara så att vissa människor stirrar på dig något extra och många vill då ta selfies med dig och komma med erbjudanden. Du kommer att känna dig som en kändis. Du kanske också blir dig närmad av taxiförare, gatusäljare och tiggare vilket kan bli besvärande.

Fritt från urringning
Om du går längs gatorna i Amerika så kan du se folk som bär utmanande kläder men folk i asien brukar inte visa någon urringning. I Indien, så bär de flesta  kvinnorna saree och du kan då inte finna några kvinnor som visar någon urrigning.

Slutsats
Kultur och tradition varierar från världsdel till världsdel, länder till länder och även kulturella skillnader finns inom ett och samma land. I den sydöstra delen av asien, är brudgummens familj då tvungna att erbjuda pengar och saker till brudens familj men i södra asien, så är det istället brudens familj som måste erbjuda pengar och andra saker till brudgummen´s familj. I den norra delen av Indien, brukar människor äta mer vete än ris men i södra Indien, verkar det som att människor äter mer ris än vete.

0 comments:

Post a Comment

Find us on facebook

Copyright © 2014 Scandinavian Funda